Två nyheter om företag för miljöteknik gläder i dag. Vi tar bilden från den förstas hemsida. Det är en anläggningsbild som heter potatisodling. Jag fattar inte vad anläggningen används till. Men visst är det en härlig vinterbild. Swebo Bioenergy har rekryterat den meriterade industriledaren Bertil Engman som ny VD.

Förre statsrådet och samordningsminister Jan Nygren har från den 3 februari tillträtt som styrelseordförande för CombuTech AB. Vi hoppas båda dess förändringar i ledningen för företagen ska bidar till deras expansion. Klcika här för vidare information.

Swebo: Bodensonen BertilEngman kommer att arbeta med affärsutveckling och expansion av Swebo på hemmaplan så väl som internationellt. Han kommer närmast från SNA Europé AB (före detta Bahco), där han varit VD i tre år. Engman har under de senaste 30 åren haft flera VD-positioner i svenska industriföretag så som Plannja (SSAB), Gunnebo Security, Vårgårda Armatur, Vårgårda och SQS.

Engman är född och uppvuxen i Boden tillsammans med Swebos grundare Björn Jansson. Han säger:

– Det känns unikt att få flytta hem till Boden och hjälpa ett företag som jag alltid följt och känner så pass väl. Swebo har en enorm potential att växa och bli en riktigt stor spelare inom den förnyelsebara energisektorn. Särskilt spännande är det med den nya USA-lanseringen som på sikt kan bli en betydande del av Swebos utveckling och tillväxt.

Swebos tidigare VD och medgrundare, Mikael Jansson, blir produktionsansvarig samt ansvarig för Research & Development (R&D) med fokus på företagets framgångsrika Biotherm-koncept i kombination med värme- och energiprodukter. VD-bytet innebär att Janssons tid och kompetens kommer att kunna nyttjas mer för bolagets fortsatta expansion och utveckling.

Swebo är ett familjeföretag som de senaste åren drivits av grundaren Björn Janssons söner Mikael och Magnus Jansson.

– Vi ser mycket positivt på att Bertil Engman anslutit sig till oss. Hans övertagande av ledarstolen som ny VD passar oss perfekt i det här skedet. Engmans bakgrund som företagsledare för flera stora internationella industriföretag kommer att vara en stor tillgång för Swebo när vi nu på allvar satsar på internationell expansion, säger Mikael Jansson, medgrundare och R&D- och produktionsansvarig på Swebo Bioenergy.

Vårt tidigare inlägg om Swebo på: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/vilken-harlig-dag-fyra-nyheter-till-om-miljoinnovationer

Swebos hemsida:http://www.swebo.com/om-swebo.html

Förre statsrådet och samordningsminister Jan Nygren har från den 3 februari tillträtt som styrelseordförande för CombuTech AB.

CombuTech AB, www.combutech.se, är ett miljöteknikföretag som utvecklar, tillverkar och säljer smarta toalettlösningar. Toalettsystemet ”CTS 2000” bygger på en extremt snålspolande vakuumtoalett till vilken CombuTech har kopplat en brännkammare som drivs med antingen el eller gasol. Detta gör att med CombuTechs smarta toalettsystem kan man var som helst installera en vattentoalett med ”stadskomfort”. Inget behov av anslutning till Va-nät eller tömning av tankar med stora miljöstörande slamsugningsbilar.

CombuTech AB som grundades 2004 har erhållit ett Europapatent för sitt toalettsystem. Bolaget har även erhållit pris för den nyskapande tekniken från Vinnova (Verket för innovationssystem).

CombuTech AB har nu påbörjat marknadsföring och försäljning av sitt smarta toalettsystem i hela Norden och har fått ett synnerligen positivt mottagande. Bolaget ser en mycket stor marknadspotential i hela Europa. Toalettsystemet har även patentsökts i USA. Människor nöjer sig inte längre med enkla toalettlösningar utan förväntar sig överallt att mötas av en riktig och miljövänlig toalett.

VD Lars Ehnhage ser med tillförsikt på framtiden för CombuTech AB med Jan Nygren som styrelseordförande. Jan Nygrens breda kontaktnät kommer att vara av stor betydelse för CombuTech AB:s framtida expansion.

Vårt tididgaer inlägg om Combutech på http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/fritidstoa-och-nytt-byggmaterial-glader-torsdagen