Vår länk EnergiSnålVäxthusLampa flyttar. Ja här är den förstås kvar i kategorin EffektivareMtrlEnergi i höger kolumn.  Pressmeddelanden läser jag många. Här kom ett meddelande som inte berättar vart ett företag som går vidare flyttar. Konstigt! Jag frågar Sylvain, en av vännerna från finalen i Tävlingen Miljöinnovation 2008.

Heliospectra utvecklar system som producerar ljus för växthusmiljöer, och Sylvain Dubé räknar med att en produktprototyp testas i sommar av det västsvenska smaksättningsföretaget Santa Maria AB, som är marknadsledande på flera håll i övriga Europa.

När Sylvain Dubé år 2004 presenterade en idé kring ett energisnålt system för växthusbelysning var det ingen i hans hemland Kanada som var intresserad. Men i Göteborg såg man potentialen i affärsidén, och här fanns den första investeraren. Heliospectra fick flera erbjudanden i Västsverige. Men man valde ESPIRA Inkubator i Borås som trygg startplats för företaget och affärsidén. I januari 2009 lämnar man inkubatorn för att stå på egna ben. Då är det med fem anställda och tankar på en framtida monteringsverksamhet i Boråstrakten.

– Tiden i ESPIRA Inkubator har varit jätteviktig för oss, säger Sylvain Dubé, doktor i växtfysiologi, innovatör och vd för Heliospectra. Vi har fått mycket hjälp med viktiga kontakter, både vad gäller företag i branschen och investerare, och naturligtvis med själva företagsbyggandet.

Henrik Essunger, vd för ESPIRA Inkubator och Heliospectras coach, ser att företaget har stor potential.

– Heliospectra har varit ett drömprojekt för en inkubator. En helt unik idé, som spänner över flera vetenskapsområden och där det är lätt att se affären och hitta kapital.

Ett tidigare inlägg med bild på Sylvain Dubé för Heliospectra hittar Du på: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/s-och-mp-miljoteknik-utan-miljoinnovationer

Fler inlägg som direkt rör Heliospectra hittar Du om du klickar på Heliospectra bland nyckelord i vänster kolumn.