Kisshumorn vann en utklassningsseger. 😀 Ja, det gäller bästa miljönyhet i mars förstås! Guldkannan Towa fick över 60 % av rösterna. Dessutom blev det för fjärde gången i rad rekord i antal röster. Det visar att det är rätt väg att engagera människor med positiva miljönyheter.

 Men det är inte bara humorn som uppmärksammats. Det är en klok, enkel lösning på ett vardagsnära problem. Det berör människor flera gånger varje dag. Den ger också var och en möjlighet att göra sitt för vår miljö. Hjärtat framför Towa på bilden är en härlig symbol för att detta. Bild från Guldkannans hemsida. 

-”Väldigt roligt att en så enkel lösning för ett ekologiskt kretslopp i vardagen har uppmärksammats.
Det ska vara enkelt att vara miljömedveten.”. Det säger innovatören Åsa Lövberg. Hon fortsätter:

”Guldkannan har verkligen gjort succé på trädgårdsmässorna nu i vår och över 900 människor har svarat på en enkät och visat intresse för Towa. Det ringer människor från hela landet (och våra grannländer) och vill beställa. Tillverkarna och konstruktörerna står redo att producera så nu är det ”bara” finansieringen kvar. Men jag är övertygad om att det finns flera miljömedvetna investerare som gärna vill bidra till ett grönare samhälle. Välkomna!”

Längst ner i inlägget har jag lagt länkar till Åsas enkäter till potentiella investerare, återförsäljare och till användare. Passa på att fylla i och posta till henne om Du vill hjälpa till. Bilden har jag fått låna av Åsa.

Håkan Jönsson, professor i miljö teknik vid SLU skriver: ”Gödsling med urin ger ofta två till tre gånger högre skörd jämfört med ogödslat, men kan ibland ge upp till sju gånger högre.”

”Urin har ungefär samma sammansättning av näringsämnen som konstgödsel för gräs och grönsaker. Den är rik på kväve, men innehåller också bl a fosfor, kalium och svavel. Relationerna kväve (N): fosfor (P): kalium (K): svavel (S) är ungefär 10:1:2:1.”

”Kompost och urin kompletterar varandra på ett utmärkt sätt. Kompost är ett jordförbättringsmedel, rikt på fosfor och kalium och urin är ett kväverikt gödselmedel. Kompost för ett mer långsamt verkande näringsförråd och urin för snabbverkande näring.”

”Bästa tillfället för spridning är strax innan eller när det regnar. Om det inte regnar, så är det bra att vattna med urinen i jorden. Hur sent på säsongen det bör spridas beror på växt och klimatzon. Växter som skall övervintra får inte gödslas för sent. Man ska gödsla på jorden och inte själva bladen för då kan dessa skadas.”

”Urinen från friska människor är hygienisk. För grönsaker som konsumeras inom familjen kan man gödsla även sådant som konsumeras rått, t ex sallat, under förutsättning att det går minst en månad mellan gödsling och skörd.”  

 ÅSA HAR FÅTT STARKT STÖD FÖR IDÉN

 

 

 Modellen har provsuttits av breda och smala bakar i alla åldrar. Många trodde på idén från början. Åsa har fått massor av moraliskt stöd men även ekonomiskt, bland annat av Almi. Men den största satsningen gör hon själv. ”Det tackar jag huset och trädgården för”, säger Åsa och skrattar. Nu har hon beslutat att göra verklighet av prototypen. Men eftersom det handlar om en stor investering behövs tydliga svar på viktiga frågor i den undersökning som genomförs under våren. 

 

 

 

 

 

 

 Vad tycker alla miljömedvetna och odlingsintresserade om guldvatten i allmänhet och Guldkannan Towa i synnerhet. Kan den bli ännu bättre? Dra Ditt strå till stacken av information! Fyll i den enkät nedan som passar Dig och skicka till: 
AB Åsa Lövberg AD/+ Partners
Marknadsföring   Reklam   Design
Falkstigen 3
172 76 Sundbyberg

KLICKA HÄR FÖR MER INFO OM KONKURRENSEN: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/rosta-mars-basta-2

LÄNK TILL ENKÄTER FÖR POTENTIELLA INVESTERARE, ÅTERFÖRSÄLJARE OCH ANVÄNDARE http://www.design-agent.se/inquire.htm 

LÄNK TILL FÖRSTA INLÄGGET OM TOWA: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/guldkanna3940

LÄNK TILL TOWAS HEMSIDA: www.design-agent.se