TowaaskurenGuldkannan Towa är en kombi. Potta och vattenkanna i ett. Hon kan hjälpa Dig! Ditt kiss är med lämplig vattenspädning bra gödsel för trädgården.

Guldkannan Towa var vår bästa miljönyhet i mars 2009. Då fanns den bara som prototyp. Nu har den nått industriell produktion. 😀 Det är snabbt marscherat! Innovatören Åsa Lövberg har en gedigen bakgrund i design och marknadsföring. Det bidrar säkert. Hon är också en härlig människa. Jag tror alla som träffar henne vill samarbeta med henne. Läs mer om Towa här:

Åsa visade prototypen på flera mässor i våras. Gensvaret blev stort. På folkfesten Skärgårdsmässan sista helgen i maj vid Wasavarvet i Stockholm fick den klart störst uppmärksamhet av de utställda miljölösningarna.

Många trodde på idén från början. Jag fick flera telefonsamtal när vi publicerat nyheten. En kvinna framhöll jämställdhetsaspekten. Hon berättade att hennes son lätt kunde kissa i trädgården, medan dottern avstod pga insyn. Sonen slipper rådjuren i trädgården, men det gör inte dottern. Men med Towa är det ju inget problem för kvinnor. 😆

Men att döma av bilden är inte Towa tillräckligt hög för att passa män? Jag åtar mig inte att nå 100% träffsäkerhet stående kissläge. Och inomhus är det ju den missade procenten som räknas. Finns en utvecklingspotential?

Uppfinningen har fått både moraliskt som ekonomiskt stöd. Många ville köpa direkt, när det bara fanns en prototyp. Att göra en maskin för att formpressa plast skulle kosta kring en miljon. Men nu har det löst sig. Åsa har bildat Guldkannan AB. En tillverkare av formsprutningsmaskiner i Småland har gått med i projektet. Idealiskt tycker jag att engagera i industriellt samarbete på detta sätt. Bättre än att ta in riskkapitalister. Tillverkning sker i Vansbro.

Regeringen stöder genom sin satsning på svenska miljöteknikföretag Guldkannan i en exportsatsning i Nederländerna/Holland.

Håkan Jönsson, docent i kretsloppsteknik på Lantbruksuniversitetet, SLU, har arbetat med och forskat kring urin som växtnäring. -”Gödning med urin kan ge sju gånger större skördar jämfört med ogödslat. Urin är den kemiska förebilden! för flytande gödsel för krukväxter, alltså rikt på kväve. Kompost ska ses som jordförbättringsmedel och urin som gödning. Kompost – för ett mer långsamt verkande näringsförråd och urin – för snabbverkande näring – kompletterar varandra på ett utmärkt sätt.”

Länk till vår presentation av bästa svenska miljönyhet i mars: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/guldkannan-bast-i-mars

Länk till Towas hemsida: http://www.guldkannan.se

PS: Nyheten hör till december men när jag skulle lägga upp den på Nyårsafton var bloggsida.se stängt för underhåll. DS.