Hurra för Hammerglass Sound-In om det håller vad det lovar! Det är ett nytt effektivt bullerskydd som är osynligt. Med sin svängda form stänger bullerskärmarna in ljud, föroreningar och avgaser på vägen. Det kan göras sex meter högt, helt genomskinligt. Tänk vilken möjlighet! Bilder från Hammerglass pressmeddelande.
I samband med Banverkets Dubbelspårsutbyggnad genom Motala har jag som fastighetsägare i åratal kämpat för ett vettigt bullerskydd. Redan den bullerslum vi har i dag från trafikleder är förfärlig. När Banverket vid ombyggnad till dubbelspår år 2010 låter spåret fortsätta gå genom staden blir man så ledsen.
För att effektivt minska buller rekommenderar EU att skärmar skall vara mellan 2,5 och 5 meter höga. Många länder bygger sedan långe 4-6 meter höga skydd i trä eller betong. Ljud och föroreningseffekterna är bra men väggarna anses fula och tar utsikt både för resande och kringboende.
Skärmen är ju mycket vackrare än bullerplank. Genom insvängningen dämpar den säkert också buller bättre än befintliga lösningar. För att skapa effektiva skärmar framhåller akustikexperter just att skärmar skall göras svängda. Då studsar ljudet tillbaka ner mot trafiken och slås sönder på och omkring vägbanan. Det har inte tidigare gått att göra i genomskinliga konstruktioner.
Hammerglass är genomskinliga, färgade eller screentryckta polykarbonatskärmar. De har en mycket hård ytbeläggning i kiseloxid. Ytan gör att skärmarna inte missfärgas av sol och ålder. Graffiti blir lätt att sanera och det blir ett effektivt skydd mot ristningar och vandalism. Skärmarna går inte att slå sönder. De kommer också att hålla skenande fordon kvar på vägen.
Ytbeläggningen gör att smuts och föroreningar inte fastnar lika lätt på Hammerglass som på t ex vanligt glas. Hammerglass har Glossindex 180 medan vanligt glas har 100. Genom den nanoteknologi som ytbeläggningen bygger på regnar föroreningarna lättare bort från ytan.
Stolpar och infästningssystem har tagits fram i samarbete med Varmförzinkning i Smålandsstenar De möjliggör upp till 6 meter höga bullerskärmar i Hammerglass. Monteras dessa på en stödmur i betong kan den totala höjden uppgå till ca 7 meter. Med specialproducerade, klassade och certifierade betongfundament fungerar skärmarna även som avkörningsskydd eller körriktningsavdelare
Okrossbara skärmar ger förstås bättre totalekonomi. Livslängden beräknas till > 40 år. Frånsett högtryckstvätt ca vart femte år kräver systemet inget underhåll.
Håller med till 100%!
Hammerglass är ju inte bara bra på bullerskydd utan också ett fantastiskt inbrottsskydd plus en massa annat man kan se på deras hemsida. Ta bara fordonsapplikationerna – föraren av entreprenadmaskiner skyddas av starka Hammerglass genom vilken man slipper gallerburar. En säljare hos Hammerglass berättade att deras okrossbara glas är 300 ggr starkare än vanligt glas. Inte illa.
Var också i deras monter på Fastighetsmässan i Jönköping i höstas där jag själv fick testa ina krafter i att försöka slå sönder deras testruta. Löjligt att ens försöka… Jag slog med basebollsträ och de märken man fick tvättades bort med aceton och en grov trasa. Märket av min tuffa behandling var ett nästan osynligt litet märke. På köpet utmärkta energi- och ljudreduccerande egenskaper!
Vad säger man – en kalasprodukt!
Är detta en miljöinnovation?
Visserligen dämpar den buller, vilket är ett miljöproblem. Men samtidigt kostar det mycket i form av material- och energiförbrukning i tillverkningen. Polykarbonatplast tillverkas förmodligen av olja i en energikrävande process. Sedan kan man fundera på vad bra bullerskydd runt vägarna gör som incitament för att minska biltrafiken…
Man kan också fundera på varför dagens transportmedel bullrar så mycket och om det finns några tystare alternativ.
Vad jag har hört från en mycket kunnig källa i plastbranschen att Hammerglas påstår massa saker som dom inte kan bevisa och har därför stämts i marknadsdomstolen. Det var visst någon glasorganisation som stod bakom. ”Bluff och båg företag”, Kallade han det… Jag vet inte, det ser ju bra ut på Hemsidan.
Angående Marknadsdomstolen stämmer det att Svensk Planglasförening har stämt Hammerglass för otillbörlig marknadsföring. Orsaken var att vi enligt Planglasföreningen inte med officiella tester och certifiering har kunnat dokumentera våra produkters egenskaper.
I och med att vi är ensama om vår ytbeläggning har det visat sig vara knivigare än vi räknade med att få alla tester på plats. Vi har inte kunnat utgå från erfarenheter från andra polykarbonattyper, utan har fått ta fram allt underlag och alla grundläggande karakteristika från grunden – innan vi har kunnat utföra de testar som behövs för att verifiera våra produkter. Nu närmar det sig dock och innan februari månads utgång 2011 har vi alla data svart på vitt. Allt underlag och alla underhandstestar som gjorts i vinter styrker våra påståenden, så vi har inte minsta tvivel om att Svensk Planglasföreningen kommer att dra tillbaka sin stämningsansökan.
I övrigt kan sägas att vi har haft ett bra samarbete med Planglasföreningen. Vi är inte oänse, de kräver dock – helt korrekt – att vi i alla delar kan verifiera våra påståenden.
Det är roligt att se hur man kan vända på sanningen, fakta är:
– Hammerglass har ännu INTE, efter närmare ett år från att stämningsansökan (ca 1,5 år sedan att första kontakten togs av Svensk Planglasförening) lämnats in, inte presenterat en ende uppgift som styrker de egenskaper man påstår sig ha.
– Planglasföreningen har mycket riktigt tagit tillbaka sin stämningsansökan efter att man gjort en förlikning med Hammerglas som innebär att Hammerglass backar på alla punkter!!
-Nu har februari gått (se ovan inlägg) och ännu är inte ett enda påstående verifierat.
Min personliga åsikt och bestämda åsikt är att Hammerglass inte har några unika egenskaper och de tester vi låtit göra verifierar detta. Jag är mycket, mycket tveksam till om Hammerglas överhuvudtaget har något unikt med sin beläggning, den ger i vart fall INGA verifierabart unika egenskaper. Vad är då poängen med den??
Ola Anvegård, VD
RB Glas & Plast
Vill poängtera att, utöver den relativt gedigna listan på punkter som omfattades av svensk planglasförenings stämning av Hammerglas, så har man inte heller lyckats verifiera sina ljudreduktionsvärden, vilket ju är en grundläggande egenskap för bullerskärmar.
Jag tycker absolut inte att produkten är dåligt. Tvärtom, i rätt applikation är det en utmärkt produkt. Dock är det enligt min mening inget som helst unikt med produkten förutom att det är väsentligt mycket dyrare är andra sk reptåliga polykarbonatskivor.
Ola Anvegård