Genombrott för Bionedbrytbart Flamskydd, Första fullskalefabrik för däckåtervinning? eller stöd till verfieringsanläggning för biogassystem? Vilken blir bästa svenska miljönyhet i februari 2011? Eco Innovation har nominerat tre kandidater för webröstning om bästa miljönyhet i februari: Flamskyddande Deflamo, Scandinvian Enviro Systems pyrolysfabrik för däckåtervinning och Stöd till Cortus för verifiering av WoodRoll-proecessen. Rösta på Din favoritnyhet längst upp i höger kolumn! 

DEFLAMO har fått en genombrottsorder. Det gäller att flamskydda PVC-film från Riflex Film. Riflex Film har utvecklat filmen i samarbete med DEFLAMO. Slutresultatet är en PVC-film som  klarar både fysiska och brandtekniska krav. Det är ett tekniskt genombrott. Resultatet är unikt eftersom brandklassen M1 kunnat uppnås utan att använda det miljöfarliga ämnet antimon. Vår bild visar Deflamos VD Fredrik Westin med brandskyddad julbock. Rösta på Deflamo!

Scandinavian Enviro Systems bygger sin första fullskalefabrik efter 10 års utvecklingsarbete i Håfrestrsöm, Dalsland. Företagets bild på uppfinnaren Bengt-Sture Ershag i lämplig inramning. Det har utvecklat en process som producerar högvärdigt, återvunnet kimrök från däck. Bolaget återvinner 100% av materialet med mycket god lönsamhet och de övriga råvarorna är olja, stål och gas. Processen är sluten och mycket miljövänlig. Gasen används för att producera den egna energin. Rösta på Däckåtervinning!

 Cortus får stöd av Energimyndigheten. Vår bild på VD Rolf Ljunggren är från Tävlingen Miljöinnovation 2008. Projektet är en uppskalning av tidigare pilotprojekt. Det ska verifiera produktionsflödet i den patenterade WoodRoll-processen som Cortus utvecklat, innan en planerad större demonstrationsanläggning i Köping börjar byggas. Det gäller en anläggning för förgasning av biobränslen till grön energigas. Genom att förgasa biobränsle i full skala på ett nytt sätt för att ersätter man fossila bränslen. Bild från Pressmeddelande. Rösta på Cortus!

Omröstningen stänger söndagen 20:e mars kl. 20.00. Klicka på Din favoritnyhet längst upp i höger kolumn! Du är också välkommen att påverka andra genom att klicka på Comments nedan och skriva varför Du tycker just din favoritnyhet är bäst! Klicka här för länkar till inläggen om nyheterna!

Länk till inlägg:

Deflamo: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/miljoinnovationen-deflamo-0228 

Scandinavian Enviro Systems

http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/ses0228

Cortus:  http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/cortus-2