Miljöinnovationen Combcut var en hit i tävlingen Miljöinnovation 2006. Ogrässkäraren kammar och klippper för ett herbicidfritt jordbruk. Tomas Svensson, ekologisk spannmålsodlare i Sala har använt CombCut sedan 2008. Tomas hade förlorat kampen mot tisteln och ogräset med röjsågen. Nu är Tomas övertygad att iden med att skära tisteln nere i grödan fungerar och drar nytta av grödans konkurrens effekt. , märker jag att fler och fler spannmålsodlare intresserar sig för ogrässkäraren CombCut.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8ygMV_xHRK0[/youtube]

Klicka här för mer information om vägen framåt för Comcut och länkar till tidigare inlägg och krönika om EU-finansiering för detta.Jonas Carlsson har grundat JustCommonSense AB. Det är företaget som marknadsför och säljer  Ogrässkäraren CombCut i Sverige och på export. Nyligen genomfördes VM i plöjning. Då visades också Combcut som väckte stort intresse. JustCommonSense har även uppmärksammats ordentligt den senaste tiden som en av Nordens topp 25 innovativa företag inom Nordic CleanTech Open.

Vi märker att intresset för just ekologiska odlade grödor ökar. Fler och fler önskar ett långsiktigt och hållbart jordbruk. Det förutsätter metoder som inte förstör och utarmar våra näringsrika och mullhaltiga jordar. Timingen för en innovativ mekanisk ogräsbekämpning som Just Common Sense är helt rätt. Det säger Lars Ling, VD för CleanTech Region Green Solutions som samarbetar med Combcut.

Länk till krönika om kombination av EU och LRF-finansiering som Combcut använt. http://evolveu.bloggsida.se/eu-bidrag/kronika-eus-och-lrfs-pengar-pa-landsbygden

Länk till tidigare inlägg med stillbilder: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/miljoinnovationen-combcut-borjar-saljas