Solelia Greentechs soldirektladdare för elbilar blev bästa svenska miljönyhet i september. Det blev en överlägsen seger i vår webröstning. Segern i webröstningen är ett typiskt resultat av den glädje varje miljöinnovation skänker människor. Det är ett hopp om en bättre framtid. Bilden är tagen av Per Berger.

-Vi är väldigt stolta över denna utmärkelse. Den visar hur hett det är med elbilar just nu och hur viktigt det är att de tankas med grön el – och där är ju vi först ute. Vi har ju löst frågan om att kunna tanka med solceller dygnet runt och året runt också med vår IT-lösning Solbanken och det tror jag är en viktig orsak till att vi vann. Det säger Björn Lindh, en av de drivande i bolaget.

Solelia Greentech är ett joint venture mellan några Uppsala- och Stockholmsföretag inom energi och IT-området.  Björn Lindh, Daniel Wahlberg och Per Wickman driver bolaget. Företaget vill bli förstahandsvalet inom solcellslösningar för elbilar. I vår kommer den första produkten som  är skräddarsydd för första generationens elbilsägare.

Grundarna  har arbetat mycket med IT-lösningar inom energibranschen tidigare. Redan för två år sedan identifierade de nischen  elbilar i kombination med solceller. Det  är tekniker som bör ha en  enorm genomslagskraft inom kort. Efter ett intensivt utvecklingsarbete där många olika koncpet prövats är nu den första produkten klar.  Den vänder sig till den första generationens elbilsägare. Kunderna tänder  på att deras miljösatsning förtydligas. Det syns att du har elbil och att du kör på den renaste el du kan tänka dig!

Men redan nu byggs ett par pilotanläggningar tillsammans med bl a Uppsala kommun och fastighetsbolaget Brostaden i Stockholm. Den nya laddstationen premiärvisades på Business Arena, Stockholm Waterfront, den 21-22 september. Brostaden tog fram den hetsande affischen på Per Bergers bild. Brostadens Marknadschef Anders Hallquist framhöll då: – ”Vi har länge haft ett strukturerat och ambitiöst miljöarbete. Samarbetet med Solelia Greentech är ett sätt för oss att fortsätta ligga i framkant när det gäller miljö” .

Solcellsanläggningar från Solelia Greentech är mer än bara en laddstolpe. Här är flera fördelar:

-1000 mils körsträcka med solel/år och P-plats 

-Kan användas året runt 

-Soltak som vinklas i optimalt solläge 

-Enkla att montera och demontera 

-Stark reklampelare för elbilsanvändare

Klicka här för vidare information och länkar:

Laddstationen har en takyta på 7 kvadratmeter per parkeringsplats, en maxeffekt på ca 1kW och producerar upp till 1200 kWh/år. Detta ger i storleksordningen 700 till 1000 mils bilkörning per år beroende på biltyp och körstil.

Länk till den vinnande nyheten: http://ecoinnovation.se/miljoinnovationer/solelia

Företagets hemsida: http://www.solelia.se/