Solcellsmaskintillverkaren Midsummer växer snabbast  av svenska teknikföretag. Fast 50 är listan över Sveriges snabbast växande teknikföretag. Årets segrare är Midsummer AB. Midsumemrs bild från markandsföring i Afrika.

För tionde året i rad delar Deloitte tillsammans med Affärsvärlden och Svenska Riskkapitalföreningen ut en årlig utmärkelse till de snabbast växande teknikföretagen i Sverige. Förstaplatsen motiverades med en tillväxt under perioden på 8 000 procent till drygt 50 miljoner kronor under 2011.  Läs mer:

Nedanstående artikel bygger delvis på Calle Frostes artikel i Affärsvärlden.

Midsummer AB i Järfälla började som en idé hos grundarna. Deras kunskaper och bakgrund från CD-, TFT-LCD och halvledarindustrin var i toppklass. De gjorde en prototyp. Den visade att principen höll för att tillverka kadmiumfria tunnfilmssolceller till en klart lägre kostnad än dagens solceller. Både en en cd-skiva och en solcell tillverkas i olika lager. Borde inte likande teknik kunna användas för solceller?

Midsummers Eric Jaremalm bestämde sig att söka EU-pengar. Konventionell kunskap säger att ett så litet företag inte skulle ha en chans. Men man hittade en utlysning under EU:s Sjätte Ramprogram för Forskning och Utveckling. Ett problem var brist på pengar för den egna insatsen i projektet. Men Midsummer AB sökte ändå och anpassade idén noga för att passa in i EU:s strategi.

Det tog tid att få besked om svenska pengar för ansökningsarbetet. Sedan kom beskedet att de skulle fås om ansökan ändrades något. Men då hade EU redan sagt ja. Utvärderarna älskade projektet och gav det höga poäng. Det fungerade som en kvalitetsstämpel. Finansiärer stod plötsligt i kö för att stödja företagets egeninsats i projektet.

En av de stor fördel för kunderna är att maskinen tillverkar cellerna på en skiva av rostfri stålfolie. Då blir cellerna böjliga och kan finna nya användningsområden. Vanliga solceller kan inte böjas. Den svenska maskinen har också andra fördelar, den är mindre och kräver inget renrum utan kan ställas upp i vanliga industrilokaler.
Den första maskinen levererades till en kund i Kina för snart ett år sedan. Betalningen för affären, över sex miljoner dollar, kom in på kontot i somras. Det är billigt. Andra maskiner för tillverkning av solceller kan kosta 60 miljoner dollar.

Midsummer har kapacitet att tillverka tio maskiner per år. Marknaden är nu mycket trög. Företaget har minskat antalet anställda med en tredjedel i år. Nu genomför man en nyemission för att klara de dåliga tiderna. Prognosen är ändå att världsmarknaden stabiliseras:

Vår artikel om EU-bidraget som gjorde stor skillnad.

Affärsvärldens artikel